Ενημέρωση

Παράταση προμηθειών που εκκρεμούν στα νοσοκομεία από το 2010!

16 Ιαν 2017

Παρατείνονται μέχρι 30 Ιουνίου 2017 όλοι οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο δημόσιο σύστημα υγείας από το 2014, εάν οι φορείς τους οποίους αφορούν οι προμήθειες, διαθέτουν τις απαραίτητες πιστώσεις στον προϋπολογισμό τους για το 2017.  Σε διαφορετική περίπτωση, οι σχετικές προμήθειες ακυρώνονται και προγραμματίζονται σε επόμενο Πρόγραμμα Προμηθειών, Υπηρεσιών και Φαρμάκων Υγείας.

Παράταση μέχρι το τέλος του έτους, παίρνουν και όποιες συμβάσεις δεν έγιναν από το 2010 μέχρι και το 2014, επίσης υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις στο φετινό προϋπολογισμό.

Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μαζί με άλλη μία σχετική απόφαση, που συνυπέγραψε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, για την παράταση του προγράμματος προμηθειών 2015 του νοσοκομείου Τρίπολης, για την προμήθεια καυσίμων και υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου.

Η δεύτερη απόφαση προβλέπει αύξηση του προγράμματος προμηθειών του 2015 κατα΄1,1 εκ. ευρώ, για καύσιμα αξίας 555.000 ευρώ περίπου και υπηρεσιών καθαριότητας κατά επίσης 555.500 ευρώ. Το ποσό περίπου 1,1 εκ. ευρώ θα αφαιρεθεί από το σύνολο των πιστώσεων 2,5 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Με την πρώτη κυρίως απόφαση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας, δίνει την ευχέρεια στις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων, να αναδιοργανώσουν τις υπηρεσίες των μονάδων υγείας που διοικούν, επιτρέποντάς τους – εφόσον έχουν αξιολογήσει τις ανάγκες τους σε σχέση με τις διαθέσιμες πιστώσεις, να καλύψουν ανάγκες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και μια επταετία, δηλαδή από την αρχή της οικονομικής κρίσης.

Η απόφαση αυτή, συνδέει την κάλυψη των αναγκών με τις διαθέσιμες πιστώσεις, κάτι που πρέπει να γίνει «στο χέρι», αφού τα προγράμματα προμηθειών αποτελούν περισσότερο λίστα «επιθυμιών», παρά μια λίστα προγραμματισμού, αφού δεν υποχρεώνουν τους συντάκτες τους να έχουν αναζητήσει τους πόρους για την κάλυψη των αναγκών που περιλαμβάνονται σε αυτά.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, αναζητείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η διαχειριστική δεινότητα των νέων διοικητών, προκειμένου να αξιολογήσουν ανάγκες που παρέμειναν ακάλυπτες και να τις υλοποιήσουν τώρα, κατά προτεραιότητα, προκειμένου να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τις μονάδες υγείας που διοικούν.  Βέβαια, παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, επισημαίνουν πως σε ότι αφορά υλικά και εξοπλισμούς, η τεχνολογία έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα τα προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονταν σε εκείνα τα προγράμματα προμηθειών, ενδεχομένως να είναι σήμερα παρωχημένα.

Από την άλλη πλευρά όμως, η ανάγκη για έκδοσης μιας τέτοιας απόφασης αναδεικνύει τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη λειτουργία της ΕΠΥ και την αδυναμία ολοκλήρωσης διαγωνισμών για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων μονάδων υγείας κατά εκτέλεση του σκοπού για τον οποίο δημιουργήθηκαν, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Πηγή: Healthmag.gr