Ενημέρωση

Πρόληψη και Προστασία: ο χρόνος μετράει από τώρα

17 Μαι 2017

Ο καθένας από μας είναι φυσικό να έχει τη δική του αίσθηση σε σχέση με την πιθανότητα να αντιμετωπίσει κάποιο μεγάλο κίνδυνο, δηλαδή κίνδυνο που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή του και ταυτόχρονα προκαλεί σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Μια πιθανή σημαντική μεταβολή στην υγεία, μια ξαφνική, σημαντική ζημιά στην περιουσία, ένα σημαντικό επαγγελματικό λάθος που επηρεάζει τη ζωή άλλων, όλοι αυτοί είναι κίνδυνοι που τους αντιλαμβανόμαστε περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με τον χαρακτήρα, την οπτική, την περίοδο που διανύει ο καθένας μας.

Αν χρειαστεί να σκεφτούμε για αυτούς, να πάρουμε κάποια απόφαση, όπως για παράδειγμα, μια απόφαση για ασφάλιση, ή οποιαδήποτε άλλη πράξη πρόνοιας που ενδεχομένως κάνουμε, τότε σίγουρα αναγνωρίζουμε ότι όντως υπάρχουν. Ταυτόχρονα όμως, δεν αναγνωρίζουμε κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό σε σχέση με αυτούς: τον παράγοντα χρόνο.

Για ένα μαγικό λόγο και με ένα μαγικό τρόπο, παρότι παραδεχόμαστε ότι είναι υπαρκτοί κίνδυνοι, δεν πιστεύουμε με τίποτα ότι υπάρχει πιθανότητα να μας συμβούν άμεσα. Θεωρούμε δηλαδή ότι αν είναι να συμβούν σε εμάς, δεν θα συμβούν στο κοντινό μέλλον, αλλά..."αργότερα". Πολύ αργότερα μάλιστα, ή σε ένα πολύ μακρινό μέλλον, χωρίς και πάλι να είναι σίγουρο. Πάντως αποκλείεται να συμβούν άμεσα.  

Για αυτό και τις περισσότερες φορές, για πολλές πράξεις πρόνοιας και όχι μόνο για την ασφάλιση, αναβάλουμε τη δράση μας  -  όχι γιατί θεωρούμε ότι ο κίνδυνος δεν μας αφορά, αλλά γιατί, ίσως από ανάγκη να νοιώσουμε πιο ασφαλείς, μεταθέτουμε την πιθανότητα να συμβεί κάπου στο μέλλον.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Από τη φύση της η έννοια του κινδύνου, η έννοια της ύπαρξης του κινδύνου δεν εμπεριέχει μόνο το αν, αλλά και το πότε. Αναγνωρίζωντας τον κίνδυνο, αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να συμβεί ακόμη και την επόμενη στιγμή. 

Άλλωστε, αν μπορούσε κάποιος να προσδιορίσει στη ζωή του, πότε μπορεί ξαφνικά να μεταβληθεί η υγεία του, ή πότε μπορεί ξαφνικά να αντιμετωπίσει μια ζημιά στην περιουσία, ή πότε θα κάνει ένα επαγγελματικό λάθος και θα προκαλέσει οικονομική συνέπεια σε τρίτο πρόσωπο, τότε αυτόματα, θα έπαυε αυτό να αποτελεί κίνδυνο για αυτόν γιατί θα μπορούσε με ασφάλεια να προστατευτεί.

Ένα από τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να καταφέρει ένας επαγγελματίας διαμεσολαβητής κατά την επαφή του με τον υποψήφιο πελάτη είναι να τον βοηθήσει να αντιληφθεί ότι ένας υπαρκτός κίνδυνος, ένας κίνδυνος τον οποίο αναγνωρίζει ο άνθρωπος, έχει εξ ορισμού, μέσα του, τον άγνωστο χ του χρόνου.

Για αυτό και κάθε πράξη πρόνοιας, όπως η ασφάλιση, πρέπει να γίνεται αμέσως τη στιγμή που κάποιος αναγνωρίζει την ύπαρξη του κινδύνου για τον ίδιο.

ΠΗΓΗ : Underwriter Editors