Ενημέρωση

Πιο αναγκαία από ποτέ τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης

14 Ιουλ 2017

Σύμφωνα με την έρευνα για την ομαδική ασφάλιση στην χώρα μας, η ενίσχυση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και η αύξηση της ικανοποίησής τους αποτελεί πρόκληση για περίπου 40% των εταιριών. Την ίδια στιγμή, οι διαρκείς μεταβολές στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, δημιουργούν αβεβαιότητα στους εργαζομένους, καλώντας για μεγαλύτερη υποστήριξη από πλευράς των επιχειρήσεων. 

Το 82% των εργοδοτών πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι με τις υπάρχουσες παροχές ενώ το 55% των εργαζομένων δήλωσε ότι θα τους ενδιέφερε ο εργοδότης να τους προσφέρει ένα ευρύτερο φάσμα εθελοντικών παροχών, από τις οποίες θα μπορούν να επιλέγουν. Η έρευνα επίσης αποκαλύπτει ότι όσο περισσότερο εκτιμούν οι εργαζόμενοι το ενδιαφέρον και την υποστήριξη από τον προϊστάμενό τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η αφοσίωση και η δέσμευσή τους προς τον εργοδότη.

Το 40% των εργαζομένων δεν ξέρει πώς να σχεδιάσει τη συνταξιοδότησή του και το 29% δεν έχει κάνει κάποια κίνηση για να αποταμιεύσει χρήματα. Φαίνεται λοιπόν που η σωστά σχεδιασμένη ομαδική ασφάλιση είναι σημαντικός παράγοντας για τους εργαζόμενους κάθε επιχείρησης, ενισχύοντας την παραμονή και την παραγωγικότητά τους καθώς και την προσέλκυση ικανών στελεχών.

Την ίδια στιγμή, μόλις το 36% των Ελλήνων εργοδοτών προσφέρει πρόγραμμα ιδιωτικής σύνταξης. Δεδομένου ότι το 40% των εργαζομένων είναι πολύ ή κάπως ανήσυχοι για την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού τους Ταμείου, φαίνεται ότι ένα πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης μπορεί να κάνει την διαφορά.

«Σε μία χώρα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει χάσει 427.000 από τα καλύτερα ταλέντα της και βρίσκεται σε ένα καθεστώς παρατεταμένης αστάθειας, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ ο εργοδότης να ενισχύσει την πρόταση του με έξυπνα και ευέλικτα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Metlife κ. Δημήτρης Μαζαράκης κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Η έρευνα Employee Benefit Trends Study εξετάζει τόσο την πλευρά των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, γεγονός που τη διαφοροποιεί από πολλές άλλες έρευνες της αγοράς. Συμμετείχαν 151 εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, ελληνικές & πολυεθνικές, που είχαν ενεργό πρόγραμμα Ομαδικής Ασφάλισης. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με τους επικεφαλής των εταιρειών αυτών (CEO, CFO, HR) και παράλληλα συνομίλησαν με 302 εργαζόμενους αυτών των εταιρειών.