Ενημέρωση

Χάθηκαν σε μία πενταετία 13,5 εκατ. αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα

25 Σεπ 2017

Κατρακυλούν επικίνδυνα οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα, συνεπεία της σκληρής μνημονιακής πολιτικής την οποία ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2010 έως και σήμερα.

Η υψηλή φορολόγηση, η εκτίναξη της ανεργίας, η διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών και οι δραματικές περικοπές του οικογενειακού εισοδήματος και ειδικότερα το ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων, έριξαν το 2015 τις αποταμιεύσεις των ιδιωτών περίπου στα μισά της δυναμικής που είχαν το 2010.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία διαμορφώνουν ένα ισχνό στίγμα για τα περιθώρια που έχει η ασφαλιστική αγορά να δημιουργήσει πεδία ανάπτυξης μέσα από τα επενδυτικά και τα συνταξιοδοτικά της προγράμματα.

Αρκεί να αναφερθεί ότι, ενώ το 2010 ο ιδιωτικός τομέας εμφάνιζε ακαθάριστες αποταμιεύσεις αξίας 31,5 δισ. ευρώ, το 2015 έκλεισε με την αξία των αποταμιεύσεων να συρρικνώνεται στα επίπεδα των 18 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι στο εξεταζόμενο διάστημα, στην κρίσιμη αυτή πενταετία δηλαδή, επιδεινώθηκε και η σχέση των αποταμιεύσεων προς το ΑΕΠ της χώρας. Ειδικότερα, το 2010 η ακαθάριστη αποταμίευση του ιδιωτικού τομέα αντιστοιχούσε στο 13,9% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 ο αντίστοιχος δείκτης περιορίσθηκε στο 10,2%, παρά, μάλιστα, τη δραματική λόγω των μνημονίων μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Τα ανωτέρω άκρως ανησυχητικά στοιχεία καταδεικνύουν και τον προβληματισμό των στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς για την πορεία του κλάδου στο σκέλος των επενδυτικών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Αιτιολογεί, επίσης, τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διαμεσολαβούντες στην προσπάθειά τους να πείσουν τους πελάτες τους να επενδύσουν στις μελλοντικές συντάξεις.

Όπως σημειώνεται, όσο θα συνεχίζεται η πολιτική της φορολογικής εξόντωσης των πολιτών στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και όσο θα διατηρούνται οι μισθοί στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, τόσο οι αποταμιεύσεις θα ψαλιδίζονται και παράλληλα θα μειώνονται τα περιθώρια των εργαζομένων να επενδύσουν σε προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών για τις μελλοντικές -ιδιωτικές- συντάξεις τους, που θα έλθουν να προστεθούν στις αποδοχές (κύριες και επικουρικές) τις οποίες θα λάβουν από τα Ταμεία τους.