Ενημέρωση

8 στους 10 Έλληνες δεν εμπιστεύονται τη δημόσια ασφάλιση

19 Νοε 2017

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη γενικότερη αντίληψη ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος από το κρατικό σύστημα συντάξεων και υγείας παρουσίασε η Εταιρεία ερευνών MRB για λογαριασμό της ΕΑΕΕ με αφορμή την Ημέρα Ασφάλισης 11/11.

8 στους 10 Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και 7 στους 10 πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

“Η κρίση διάβρωσε και εξάντλησε τους Έλληνες” σημειώνει ο κ. Μαύρος συνεχίζοντας “οι οποίοι θέλουν η ζωή τους να μπει σε μια κανονικότητα. Οι Έλληνες αρχίζουν να εμπιστεύονται περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα, την ιδιωτική ασφάλιση.”

Και αυτό φαίνεται από τις απαντήσεις που έδωσε το 50% των ερωτηθέντων σύμφωνα με τους οποίους η αξιοποίηση των εισφορών τους σε σύνταξη και υγεία στις ασφαλιστικές εταιρείες είναι σαφώς καλύτερη από αυτές στα ταμεία τους, όπου εκεί η αναλογία είναι μόλις στο 10%. Ένα 10% το οποίο πιστεύει ακράδαντα ότι είναι βασική ευθύνη του κράτους να τους εξασφαλίζει ανάγκες, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη.

Μια νέα εποχή για την Ιδιωτική Ασφάλιση 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης, Δημήτρη Μαζαράκη, τα στοιχεία της Έρευνας θα ενισχυθούν περαιτέρω σε βάθος εξαμήνου με σκοπό να δημιουργηθεί ένα βαρόμετρο εξελίξεων όπου θα παρακολουθεί την τάση στις απόψεις των Ελλήνων. Ποια είναι η στάση τους απέναντι στην Ιδιωτική Ασφάλιση; Ποια η γνώμη τους και ποιες οι προσδοκίες τους;


Σύμφωνα με την έρευνα 7 στους 10 αναγνωρίζουν την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων υπηρεσιών υγείας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης ενώ παράλληλα το 62% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις κρατικές παροχές υγείας. Όσον αφορά τις συντάξεις το ίδιο δείγμα ερωτηθέντων απάντησε στο 84% πως φοβάται ότι τα ταμεία δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν επαρκείς συντάξεις στο μέλλον, ενώ το 89% αναμένει μείωση των κρατικών συντάξεων.

Όλα δείχνουν ότι με αυτές τις πρώτες κινήσεις η Ασφαλιστική Αγορά μέσω της ΕΑΕΕ προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα της ως προς τις προθέσεις της στην κοινωνία, να διασφαλίσει το ρόλο της που είναι καθαρά συμπληρωματικός ως προς την κοινωνική ασφάλιση και να ενημερώσει τον κόσμο για τις εναλλακτικές επιλογές που έχει σε θέματα πρόληψης και αποταμίευσης.

Ως προς τα στοιχεία της έρευνας η συντακτική ομάδα του Insurancedaily.gr θα μελετήσει περαιτέρω τα ευρήματά της προκειμένου να επανέλθουμε δημοσιογραφικά με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη στάση του κόσμου τόσο απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση όσο και στην ιδιωτική αλλά και για τη σχέση μεταξύ τους που κατά την άποψή μας είναι αλληλένδετη.