Ενημέρωση

Ζήτηση για συνταξιοδοτικά-αποταμιευτικά προϊόντα δημιουργούν οι εξελίξεις

19 Οκτ 2016

«Αναθερμάνθηκε » η ζήτηση για αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες το β’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται νέος γύρος προσφοράς προϊόντων εγγυημένων κεφαλαίων και αποδόσεων υψηλότερων από τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και από τις αρχές του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες του IW, η ζήτηση από τον Σεπτέμβριο και μετά για αποταμιευτικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα από ιδιώτες έχει αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2016). Η αύξηση ζήτησης αποδίδεται κυρίως στην ανασφάλεια που είναι διάχυτη στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και στην ευκολία που υπάρχει για την πώληση αποταμιευτικών προϊόντων στα γκισέ των τραπεζών και τα δίκτυα των ασφαλιστικών εταιρειών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο στόχος της αξιοποίησης του κενού που υπάρχει στην κοινωνική ασφάλιση με την παροχή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων υπάρχει και στα business plans των ελληνικών τραπεζών από τα οποία προσδοκούν έσοδα προμηθειών.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, η μέση ετησιοποιημένη απόδοση των αποταμιευτικών-συνταξιοδοτικών προϊόντων στην αγορά διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του 2%, υψηλότερα από εκείνα των προθεσμιακών καταθέσεων και των repos, που διαμορφώνονται κοντά στο 1%. Συνεπώς και επενδυτικά συμφέρει η τοποθέτηση κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα που θα προσφέρουν και ασφάλιση ταυτόχρονα, σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Η αγορά των εξειδικευμένων αποταμιευτικών-συνταξιοδοτικών προϊόντων είχε ατονήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας των capital controls, αλλά και λόγω της εφαρμογής των νέων κανόνων Solvency II στις ασφαλιστικές. Aπό τη στιγμή που τα capital controls έχουν χαλαρώσει και οι ασφαλιστικές έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα Solvency II (που απαιτούν αυξημένα κεφάλαια αποθεματοποίησης), η Τράπεζα της Ελλάδας άναψε πράσινο φως για τη δημιουργία και διάθεση νέας σειράς τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά για ιδιώτες αλλά και για επαγγελματικά ταμεία, ως επιλογές εναλλακτικές των προθεσμιακών καταθέσεων